شیخ صفی الدین اورموی

شیخ صفی الدین اورموی

images?q=tbn:ANd9GcR03NWdAENrXOtNoWpKeiOQjUHPK9ewE_M-ox8BZayNkSq-EG7rfQ


در تاریخ همیشه مردانی وجود داشته اند که با وجود این که مقام و منزلتشان بسیار بلند و رفیع بوده اما همواره در طول تاریخ از ان ها یاد نشده و یا حداقل کمتر یادشده .یکی از این مردانی که با وجود این که جایگاهی بسیار رفیعی در دنیا دارد اما همواره( لااقل برای ما) گمنام بوده است کسی نیست جز یکی دیگر از فرزندان اذربایجان یعنی شیخ صفی الدین اورموی.

عبدالمومن بن یوسف بن فاخر صفی الدین اورموی معروف به شیخ صفی الدین اورموی دانشمند، موسیقیدان و خوشنویس برجسته ، در سال 613 هجری قمری دراورمیه (آذربایجان) به دنیا آمد و در کودکی به بغداد رفت.
در بغداد او در دربار خلیفه کار می کرد و در همان جا نواختن عود را فرا گرفت و در این حرفه قابلیت وی بیش از خط (خوشنویسی) بود.
وی اولین بار اصوات موسیقی را از حالت سماعی به صورت مکتوب دراورده است.
 آنچه نام صفی‌الدین را برای همیشه در تاریخ موسیقی زنده نگاه می ‌دارد دو اثر گرانقدر او به نام «رساله شرفیه» و «الادوار» است.البته کتاب الادوار او اخیرا به زبان تورکی هم چاپ شده است.  اثر دیگری به نام «فی‌العلوم العروض و القوافی و البدیع» داشته که خوشبختانه مانند دو اثر او در موسیقی مصون از حوادث باقی مانده است. کتاب‌های صفی‌الدین اورموی برای کسانی که بعد از او در موسیقی کار کرده‌اند حکم مأخذ و مرجع را داشته است.
 صفی‌الدین هنگامی که در اصفهان بوده است یک نوع عود به نام «نزهت» و نوعی سنتور به نام «مُغنی» نیزساخته است.
از شاگردان او نیز می توان به سهروردی اشاره کرد که چند سال در خدمت او شاگردی کرده است.
گفته اند «شیخ صفی الدین اورموی» با نواختن عود در« کاظیم داشی» اورمیه هلاکوخان را به آرامش و خونسردی فرا خوانده است. شیخ صفی الدین اورموی پس از 80 سال زندگی پربار در گذشت اما هنوز اطلاع دقیقی از محل دفن او وجود ندارد اما در بعضی منابع امده است که وی در گورستان سرخاب تبریز به خاک سپرده شده است.

اما در اینجا سوالی که وجود دارد این است که چرا باید فردی به این شایستگی و بزرگی که از افتخارات نه تنها اذربایجان و نه تنها شرق بلکه افتخاری است برای جهان اینچنین از افکار ملت اذربایجان بیگانه باشد؟
امیدوارم در آینده ای نزدیک که فرزندانمان زبان تورکی را در مدارس خواهند آموخت با اسطوره های تورک نیز که در بین ان ها این فرزند تورک اورمو نیز وجود دارد بیشتر اشنا شوند و همواره وقتی که اسم و نام ملت تورک به میان می اید از ته دل و با افتخار به تورک بودن خود بنازند.
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد